Aktualności

Uczniowie wraz z wychowawcami kl. I-III naszej szkoły do działań kolejnej edycji kampanii przystąpili po raz kolejny. Koordynatorem działań w szkole była mgr Elżbieta Grześkowiak - n.lka edukacji wczesnoszkolnej. Na temat chleba i szacunku do Niego dzieci uczą się podczas całego roku na wielu zajęciach edukacyjnych.

Aby uzmysłowić znaczenie i wartości chleba w życiu człowieka oraz nauczyć do niego szacunku, niezbędne jest promowanie, szerzenie wiedzy o piekarstwie, zawodzie piekarza. Te cele przyświecały uczniom klas I-III naszej szkoły w tegorocznej edycji kampanii, którzy 22 X 2018r. pod opieką wychowawczyń odwiedzili Muzeum Piekarstwa w Pleszewie i odbyli warsztaty praktyczne.

Powitał nas p. T. Vogt, który opowiedział historię swej rodziny i powstania Muzeum Piekarstwa , jedynego w Wielkopolsce. Muzeum mieści się w budynku dawnej piekarni, która działała w tym miejscu od 1913 r. Jeszcze w 2005 roku wypiekano w niej chleb.

Gdy właściciele - Państwo Grażyna i Tomasz Vogt - wybudowali nowoczesną piekarnię, w dawnej siedzibie postanowili urządzić muzeum. Jest w nim wiele starych sprzętów, które nadal są sprawne. Muzeum ukazuje dorobek wielopokoleniowej rodziny, która przez przeszło 180 lat zajmowała się wypiekiem pieczywa i nadal to czyni. Motto „BĄDŹ DOBRY JAK CHLEB” widnieje na głównej ścianie w sali muzealnej.

W dalszej części lekcji dzieci miały możliwość poznać tradycyjne metody wyrabiania ciasta oraz zobaczyć narzędzia i stare maszyny, które ułatwiały pracę piekarzowi 200 lat temu. Uczyły się szacunku dla chleba i tradycji. Poszerzyły wiedzę o piekarstwie, zawodzie piekarza oraz jego historycznym warsztacie.

W części praktycznej uczniowie pod opieką pracownicy muzeum, po uprzednim umyciu rąk i założeniu fartuszków, mogli własnoręcznie formować bułeczki, rogaliki i inne fantazyjne formy w zależności od pomysłowości, np. węże, misie, kotki, ślimaczki czy smoki …

W czasie gdy dzieci oglądały film o historii chleba, ich twórczość wypiekała się w piecu. Gdy tylko smaczne i fantazyjne wytwory stamtąd wydobyto, zostały od razu degustowane, jedzone lub zabrane do domu. Na zakończenie każdy miał możliwość spróbowania chleba pieczonego tradycyjną metodą na zakwasie w oparciu o stare, sprawdzone receptury, które do dziś zostały zachowane .

Wycieczka dostarczyła dzieciom wielu wrażeń i radości. Każdy uczestnik otrzymał „DYPLOM MISTRZOWSKI”  za wykonanie figurki z ciasta.

Wycieczka była podsumowaniem działań „TYGODNIA DOBREGO CHLEBA” 2018 w naszej szkole.