TYDZIEŃ DOBREGO CHLEBA ph. „Być dobrym jak chleb” w Szkole Podstawowej w Jaraczewie16-21.10.2017r. IX edycja OGÓLNOPOLSKIEGO PROJEKTU „TYDZIEŃ DOBREGO CHLEBA I ZDROWEGO STYLU ŻYCIA W SZKOLE 2017”
Cele kampanii:
- zwrócenie uwagi na problem chleba
- podniesienie świadomości konsumentów na temat zdrowotnych właściwości chleba na zakwasie wypiekanego tradycyjnymi metodami
- promowanie zdrowego stylu życia
Organizatorami kolejnej edycji jest Fundacja DOBRE ŻYCIE i p. Walentyna Rakiel-Czarnecka.
W naszej szkole koordynatorem n.lka p. E. Grześkowiak.
Do szkoły 17.10.2017r. zaprosiła p. Tomasza Vogt z Pleszewa, piekarza, właściciela firmy piekarskiej z wieloletnimi tradycjami, założyciela Muzeum Piekarstwa w Pleszewie oraz p . J. Szewczykowską rodzica - z zawodu piekarz.
Zebrani ucz. naszej szkoły wraz z wychowawcami na sali gimnastycznej wysłuchali i obejrzeli prezentację multimedialną przedstawioną przez ucz. ubranych w strój piekarza w której zawarte były m.in. zagadnienia :
Czym jest dla nas chleb?
Jakie ma znaczenie?
Historia chleba dawniej i dziś
Czym jest dla nas chleb?
Chleb jako symbol, chleb jako pożywienie
Piramida żywieniowa- chleb jako podstawa żywienia
Proces powstawania chleba- od ziarenka do bochenka, wizyta kl. II w piekarni
Rodzaje chleba
Trochę historii z realizacji poprzednich edycji projektu: spotkania z p. T. Vogt z Pleszewa, wycieczki do Muzeum Piekarstwa w Pleszewie…
Następnie głos zabrali nasz gość, który opowiedział o swojej pracy i szacunku do chleba. Podkreślił jak ważny jest chleb na zakwasie, który przywiózł i poczęstował chętnych uczniów.
Na zakończenie wraz z p. Szewczykowską pokroił 2 duże bochenki chleba, którymi uczniowie zostali poczęstowani.
Zebrani brawami podziękowali gościowi za przybycie na spotkanie.
Realizacji projektu towarzyszyły inne działania: ucz. kl. młodszych uczyli się piosenek o powstawaniu chleba, wykonali prace plastyczne, które zdobiły gazetki w szkole i salach, ucz. rozwiązywali zadania matematyczne związane z chlebem, dzieci poznały wiersze, hasła o chlebie…